Tanulni? Tanulni? Tanulni?

okjMagyarországon ma egyszerre uralkodik munkanélküliség és munkaerőhiány is. Ma már csak úgy érvényesülhetünk, ha több lábon állunk, ha egy életen át tanulunk és képezzük magunkat. A diplomások elhelyezkedése nehézkes, miközben egy hiányszakmát űző mesterember munkája aranyat ér. Ám a szülők inkább nyelvvizsgával, diplomásként látják szívesen gyermeküket. Merre tart a munkaerőpiac?

A felsőoktatás folyamatosan piacképtelen diplomával rendelkező fiatalok tömkelegével árasztja el az országot, akiknek többsége elavult tudással rendelkezik. Ők valószínűleg pályát fognak módosítani vagy elhagyják az országot. Vagy továbbképzik magukat, saját szakmai életútjukat el kezdik tudatosan megszervezni.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) is megerősítette, hogy mintegy 12 százalékkal nőtt a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma 2009 első félévének átlagában, akik között vannak szép számmal diplomások is. Ahogy a Magyarországon 2006-ban útjára indított Bologna rendszerű felsőoktatási átállás pontosan azt kell, hogy megértesse a fiatalokkal és munkaadókkal egyaránt, hogy a tömeges felsőoktatás világában az alapfokú diploma nem több az érettséginél.

Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke korábban azt nyilatkozta, hogy fontos volna, hogy többségben legyenek az igazi szakmai tudással rendelkező mesterek. A tudás ugyanis most is kell, amit aztán az életben tudnak kamatoztatni. Egy autószerelő fogalmazta meg az általános társadalmi hozzáállást: a szülők ma nyelvvizsgával, diplomásként látják szívesen gyermeküket. Pedig egy jó szakemberre legalább akkora szükség van. 

Magyarországon ma nagy hiány van bizonyos szakemberekből, éppen azért, mert mindenki egyetemre akar menni. Mert presztízskérdéssé vált a diploma. És szinte cikinek számít az, ha valaki tudatosan az OKJ képzések felé tekint. Pedig a későbbiekben lehet, hogy jobban jár: ha egy piacképes szakmát választ, akkor könnyebben el tud majd helyezkedni, gyorsabban válik anyagilag függetlenné és nagyobb esélye van a későbbi feljebbjutáshoz.