Fontos információk az OKJ-ről

okj Ma egyre népszerűbbek az OKJ-s képzések, melyek az államilag elismert, akkreditált képzéseket foglalják magukba. Az Országos Képzési Jegyzék tehát olyan képzéseket gyűjt sorba, melyekről az egész országban elismert papírt kaphatsz. 

A listát a kamarák és a munkaadói szervezetek, valamint a minisztérium állítják össze az alapján, hogy milyen képzettségre van szükség a munkaerőpiacon. E döntések eredménye az a 2009-es listamódosítás, amikor 800-ról 420-ra csökkentették a képzések számát: bizonyos területeket összevontak, másokat megszüntettek. ezzel egyidősben bevezették a moduláris rendszert, így egy területen belül könnyen és gyorsan átképezheted magad, mivel egyes modulokon belül bizonyos ismeretek elfogadtathatóak.

Persze az OKJ-s képzések is igen változóak. Vannak olyanok, melyek nem igényelnek iskolai végzettséget, mivel fizikai munka betöltésére valók, viszont mások esetében szükség van érettségire, sőt néha diplomára is.

Az OKJ-s képzéseket kódokkal jelölik: az első két számjegy jelzi a szakképesítés szintjét. Ebből nyolc típus létezik. A 3-5. számjegy jelenti a tanulmányi területet, hogy a mezőgazdaság, a gazdaság vagy más területhez tartozik a képzés. 

Nagyon fontos átgondolni, hogy milyen szakma mellett döntsünk. Ma már sajnos nem elég, hogy az érdeklődésünknek megfelelő képzést válasszunk, hanem olyanra van szükség, amivel a későbbiekben el tudunk helyezkedni. És persze fontos, hogy a fizetős tanfolyamok a pénztárcánk méretének is megfeleljenek. Egyszerű a dolgod, ha a főnököd jelöli ki, mire van szükséged a továbbképzéshez,, ám bonyolultabb már a helyzet, ha szeretnéd átképezni magad, valami új területen tanulnál tovább. Mindig meg kell fontolni, hogy mire van szükség a munkaerőpiacon. Fejvadász cégek véleménye szerint a szellemi foglalkozások közül az ingatlan-értékbecslő, a külkereskedelmi ügyintéző, a mérlegképes könyvelő és az adótanácsadó képesítés számít kelendőnek.

Vannak azonban olyan jól csengő nevű tanfolyamok, amelyekre nem érdemes jelentkezned. Nem azért, mert felesleges tudást nyújtanak, hanem mert egyes területeken kevés az OKJ-s végzettség: elsősorban diplomásoknak van esélyük az állásokra. Példaképpen említhetők a menedzser jellegű képzések: a kereskedelmi menedzser vagy a vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser.