Az öt legfurcsább OKJ-s képzés

okjRengeteg OKJ-s képzés közül válogathatunk, ezek között pedig sokszor furcsábbnál furcsább elnevezésekre bukkanunk. Most ezek közül bemutatjuk az öt, talán legfurcsább nevű OKJ-s képzést a hulladékvásárlótól a gyümölcspálinka-készítőig. Néhány esetben maga a tény meglepő – legalábbis elsőre –, hogy az adott szakmát oktatják, máshol inkább a kurzus elnevezése a furcsa, mindenesetre egy biztos: különleges képesítésből több van, mint gondolnánk. 

Ott vannak először is az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálók, akik ellenőrzik, hogy az elektromos hálózatok és készülékek kiépítése és szerelése megfelel-e a biztonsági előírásoknak. a munka elnevezése nem egyszerű, maga a szakma komoly felelősséggel és előképzettséggel jár, hiszen a tanfolyamra csak villanyszerelői képesítéssel jelentkezhetünk. A képzést maximum 300 óra alatt elvégezhetjük.

A hulladékfelvásárlók feladatát is nehéz elképzelni, pedig rendkívül hétköznapi feladatokat végeznek: szerződéseket kötnek, szállítmányozásokat irányít és munkaerő-gazdálkodással és pénzügyekkel is foglalkozhat, ha éppen úgy adódik, feladata ugyanis az újrahasznosítható hulladékok felvásárlásának, továbbadásának és feldolgozásának irányítása. A képzésre nyolc általánossal is lehet jelentkezni, a tanfolyam maximum 500 órás.

Az egészségügyi gázmester elnevezés igen szerencsétlen, pedig fontos feladatot lát ál: kiirtja a kártevőket, valamint irtószereket ad-vesz és kezel. Érettségivel és bizonyos szakmai képzettségekkel végezhető maximum 1200 órában.

A gyümölcspálinka-gyártó is egy külön szakma, világos, hogy mi a feladata. A szakma érdekessége, hogy önállóan is oktatják a pálinka készítését. Persze aki utánaolvas a pálinkafőzés folyamatának, az könnyen megértheti, hogy semmi meglepő nincs ebben az egészben, ugyanis elég bonyolult műveletről van szó. Mindezzel együtt a képzés rövid, maximum 200 órás, és már nyolc évfolyam elvégzése vagy bizonyos szakmai kompetenciák igazolt megszerzése után is el lehet kezdeni.

A kézi nyomó se nem súlyemelő, se nem gyümölcslé facsaró szakember, hanem textiltervező és -alkotó. A képzés igen sokrétű: színekkel, mintákkal, festékkel való foglalatoskodást jelent, sőt színsablonokat, nyomóformákat kell készíteni és számítógépet is használni. A tanfolyam előfeltétele az érettségi, a képzés az eddigieknél jóval hosszabb: maximális óraszáma 3600.