A legnépszerűbb OKJ-s képzések

okj Nagyon sok szakma közül választhatunk az OKJ-s képzések közül, közel 3000 helyen kínálnak már ilyen jellegű képzéseket. Viszont mindenképpen körültekintőnek kell lennünk, amikor egy tanfolyam mellett döntünk, hiszen nem minden esetben a legnépszerűbb OKJ-s képzés lesz a piacon a legerősebb is.

Ma már nagyon sok ember megy el érettségi után egy OKJ-s képzést elvégezni. De sok állástalan fiatal is próbálkozik ezzel a lehetőséggel, hogy kitöltse az idejét. A kínálat pedig igen széles. Becslések szerint a felnőttképzésbe éves szinten bekapcsolódó, mintegy 300-400 ezer fiatal országszerte több, mint 3 ezer képzési hely közül válogathat. Az élethosszig tartó tanulás szlogenjének korában mindez persze jól hangzik. A bökkenő csupán annyi, hogy a cégek - hasonlóan a diplomákhoz - nem feltétlenül a fiatalok körében leginkább preferált OKJ-s végzettségeket fogadják kitörő örömmel.

Manapság nagy az érdeklődés a műkörmös, a fodrász és a masszőr képzések iránt. De azt nem tudjuk, hogy a fiatalok miért éppen e szakmák mellett döntenek és, hogy vajon megvizsgálják-e előzetesen az elhelyezkedési lehetőségeket. Túlképzés van a túl népszerű szakmákból, közben hiány van az olyan szakmákban, mint az ács és az asztalos, de szinte azt mondhatjuk, hogy az építőipar egész területén hiány lépett fel. A jelentkezők hiányában gyakran el sem lehet indítani ezeket a képzéseket. Az ok: a hiányszakmákra jelentkezők többsége nem rendelkezik a szükséges nyolc általános iskolai végzettséggel. Vagy épp nincs idejük tanfolyamra járni, bár a szakképesítés kötelező lenne a munkavégzéshez.

Különösen megugrik a jelentkezők száma egy-egy képzési területen, ha a közelmúltban valamilyen jogszabályváltozás történt és a cégeknek rögtön lépniük kell. 2009.  május elseje óta például minden cégnél kötelező munkavédelmi szakembert foglalkoztatni. Ez a képzés így most nagyon keresettnek számít.

A pénzügyi tanfolyamok pedig mindig keresettek, szinte örök kedvencnek számítanak az olyan szakmák, mint a pénzügyi és számviteli ügyintéző, az adótanácsadó, a mérlegképes könyvelő. Népszerűek még a közbeszerzési referens, valamint a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó képzések is.